Lichaamsgerichte trauma therapie

Gebeurtenissen die je in je leven meemaakt, kunnen dusdanig schokkend zijn, dat je langdurig last blijft houden van gevoelens van angst, eenzaamheid, boosheid en woede. De impact van het voorval is zo groot dat het bijna niet mogelijk is hiermee om te gaan. Een veelvoorkomend probleem na het meemaken van een trauma is het verlies van de verbinding met het leven van het moment. Hier wordt direct duidelijk hoe een trauma uit het verleden jouw leven blijvend beheerst.

Wanneer pas lichaamsgerichte trauma therapie toe?

Met de inzet van lichaamsgerichte traumatherapie kan hulp worden geboden na het doormaken van:

  • Emotionele trauma’s, zoals verwaarlozing, misbruik, afwezigheid van ouder
  • Schocktrauma’s die ontstaan na een natuurramp, medische misser, een overval of het meemaken of zien gebeuren van een ongeluk.

Klachten na het doormaken van een trauma

Door de heftigheid en snelheid van een trauma is het resultaat in veel gevallen bevriezen. Dit terwijl bij dreiging normaal gesproken de vlucht- of vechtmodus wordt geactiveerd. Na een traumatische ervaring heb je daarom vaak ook te maken met lichamelijke, psychische en emotionele klachten. Het resultaat van deze problemen uit zich in onder andere:

  • heftige gevoelens van ontbinding en vervreemding
  • overactief zijn, bindingsangst hebben en overgevoelig zijn
  • extreem reactief zijn, paniek en angst, in je hoofd leven
  • vermoeidheid en slapeloosheid
  • extreme hulpeloosheid, twijfels en depressies
  • chronische pijn, zoals rug- en nekklachten, migraine en fibromyalgie

Lichaamsgerichte therapie trauma helpt om de regie over jezelf terug te krijgen en de problemen die je ondervindt op te lossen. Alleen praten over wat je is overkomen, is in veel gevallen niet voldoende om het trauma echt te verwerken. Gebruik de, al dan niet bewuste, spiegelfunctie die je lichaam voor je geest is en leer herkennen wat de symptomen van je lichaam jou willen vertellen.

Hoe werkt lichaamsgerichte traumatherapie?

Om te begrijpen hoe lichaamsgerichte therapie trauma werkt, is het goed om te begrijpen wat er gebeurt bij het meemaken van een trauma. Het bevriezen dat als reactie van een heftige gebeurtenis optreedt, activeert het autonome zenuwstelsel enorm. Het zenuwstelsel en sociaal gedrag staan nauw met elkaar in verbinding. Op het moment dat je iets ingrijpends meemaakt, ontstaat stress. Met alleen praten is het bijna niet mogelijk om de rust en het vertrouwen dat je voor de gebeurtenis had, terug te krijgen. Bij lichaamsgerichte therapie trauma worden mentale, emotionele en lichamelijke aspecten betrokken bij de behandeling.

Gevoel van veiligheid terughalen therapie gericht op het lichaam
Je aangetaste gevoel van veiligheid wordt met deze behandeling heel rustig hersteld. Regelmatig kunnen ontladen is hierbij onmisbaar. Het maakt het mogelijk om ruimte te creëren. Hierdoor wordt het mogelijk om nieuwe ervaringen in je op te slaan en vast te houden. Het gevolg is een hernieuwde positieve beleving en een groeiend vertrouwen in jezelf en je omgeving. Dit wordt bereikt via geluid, aanraking, beweging en oefeningen met je ademhaling. Er wordt gekeken waar de kern van jouw blokkade ligt en dit vormt samen met het hier en nu de insteek voor de sessies.

Veiligheid en ondersteuning

Het doorleven van emoties en deze gericht loslaten kan confronterend zijn. Weet dat het een onmisbaar onderdeel is van deze vorm van therapie. Door de emoties te uiten, los je de blokkades in je systeem op. Hiervoor in de plaats komen nieuwe ervaringen en vormen van gedrag die jou wel helpen in je leven. De therapeut zal met jou praten en je bewustzijn vergroten. Onderdeel hiervan is het accepteren dat bepaalde overtuigingen of opvattingen jou belemmeren. Confronteren en accepteren leidt tot een vergroot zelfbewustzijn. Je gaat oude reactiepatronen leren herkennen en bent na afloop in staat om op een gezonde met jezelf en de mensen uit je omgeving om te gaan. Kom ook weer in gevoel met jezelf en ga de rest van je leven met vernieuwde inzichten in.